11 januari, Gebedskring 19.15 uur

20 januari, Ouderencontactmiddag 14.00 uur

25 januari, Kerkenraadsvergadering 20.00 uur

Geschiedenis van de kerk

Geschiedenis van de Heilige Catharinakerk te IJzendoorn:

Eertijds bevond zich hier een onder Echteld staande kapel, die op 6 april 1384 door heer Wolter van IJzendoorn en diens zoon Willem, met toestemming van de proost van Oudmunster te Utrecht en heer Johan "cureyt t'Echteld" tot een zelfstandige parochie werd verheven.

De heer van IJzendoorn deed dit "tot euwelicker memorien ende gedachtenisse in die eere Godts, schepper hemelrycx ende aertrycx, Maria, sijne gebenedijden moeder, des heyligen Maghet, sinte Cathrinen ende voorts alle Godts heyligen ende in meringe Godts dienst, overmits die kercke tot Echtelt die tot noch toe onse carspele kercke geweest heeft, alsoo veer wech van onser capelle tot Isendoorn gelegen is."

Uit het bovenstaande kan de conclusie worden getrokken, dat de kerk in IJzendoorn aan de Heilige Catharina gewijd zou zijn en niet aan St. Jan de Doper, zoals andere schrijvers aangegeven hebben.

Verder wordt in deze oorkonde vermeld, dat Wolther van IJzendoorn en zijn voorvaders altijd de collators van de kapel zijn geweest. Het nieuwe kerspel viel samen met het gebied der heerlijkheid.

De kerk bezat in 1638 een vicarie van de HH. Ewald, Johannes en Mattheus, staande ter collatie van de heren en vrouwen van IJzendoorn uit het geslacht Pieck.

In 1598 zou de kerk aan de gereformeerden zijn overgegaan. In 1714 is de kerk hersteld, nadat zij ernstige stromschade had opgelopen. Ook in 1829 hebben restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden. De kerk is in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd door beschietingen; van het schip en het koor bleven slechts de wanden overeind. De toren, hoewel beschadigd en van zijn spits beroofd, is blijven staan. Onder leiding van ir. J.B. baron van Asbeck zijn kerk en toren in de jaren 1949-1955 hersteld.

In de jaren '80 kreeg de kerkelijke gemeente van IJzendoorn inhoudelijk ook een andere vorm, omdat de toenmalige kerkelijke gemeente en de zgn. "evangelisatie gemeente" uit het dorp samengingen.

Sinds 2004, na de kerkscheuring, maakt de gemeente van IJzendoorn deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland. De gemeente voelt zich echter nog steeds nauw verbonden met de Gereformeerde Bond.

Actuele wijzigingen: Onder het kopje "Kerk" kunt u de nieuwste Kerkklanken lezen.

Onder het kopje 'Kerkdiensten' is het onderdeel 'Liturgie' toegevoegd. Hier vindt u de liturgie en de eventuele vragen bij de preek voor de komende kerkdiensten.

Het is nog maar kort geleden dat we mee konden delen dat de regels rond de kerkdiensten versoepeld mochten worden. De besmettingscijfers zijn echter weer zodanig opgelopen dat we terug dienen te gaan naar de 'oude' basisregels. Dus anderhalve meter afstand in acht nemen, handen desinfecteren en niezen of hoesten in de elleboog. Het dragen van mondkapjes stellen we als kerkenraad niet verplcht, maar we adviseren het gebruik ervan wel bij binnenkomst van het kerkgebouw totdat u plaats heeft genomen en bij het verlaten van het kerkgebouw.

U kunt naar de kerk komen zonder zich aan te hoeven melden.
(Alleen gasten vragen we wel via de website om zich aan te melden zodat we overzicht blijven houden van de contactgegevens. Hetgeen van pas kan komen na een onverhoopte uitbraak).

Een ieder is vrij om op de achterste bank/stoelen te gaan zitten. Zingen mag ook op deze plaatsen.
Mocht u nog vragen hebben, stel ze gerust.

Laten we onze hoop op de Heere onze God stellen en bidden of Hij genezing wil schenken aan hen die getroffen worden door de ziekte die voortkomt uit een besmetting met het coronavirus. Alleen Hij kan uitkomst geven in deze moeilijke tijden. Ons past verootmoediging en schuldbelijdenis voor Zijn aangezicht, het zijn onze zonden die ons wonden, de Heere is het die genezen kan.

Zondag 16 januari
In de morgendienst een gezegende dienst met de gastpredikant gewenst.
In de middagdieenst pakken we de draad weer op van de Heidelbergse Catechismus. Maar bedenk dat ook deze preken vanuit Gods Woord komen. 1 Timotheus 6:3-4 vraagt onze aandacht. Gods geboden hebben een directe verbinding met ons dagelijks leven. Laten we ons leiden door de gezonde woorden van onze Heere Jezus Christus. Naar Gods 6e gebod en naar de woorden van de Heere Jezus mogen we niet doodslaan, maar moeten we liefhebben. Waar begint dat en hoe ver gaat dit gebod in ons leven?
Allen hartelijk welkom in de beide diensten.