1 september, kerkenraadsvergadering 20.00 uur

16 september, Vrouwenvereniging, 19.45 uur

1 oktober, Ouderencontactmiddag 14.00 uur

Geschiedenis van de kerk

Geschiedenis van de Heilige Catharinakerk te IJzendoorn:

Eertijds bevond zich hier een onder Echteld staande kapel, die op 6 april 1384 door heer Wolter van IJzendoorn en diens zoon Willem, met toestemming van de proost van Oudmunster te Utrecht en heer Johan "cureyt t'Echteld" tot een zelfstandige parochie werd verheven.

De heer van IJzendoorn deed dit "tot euwelicker memorien ende gedachtenisse in die eere Godts, schepper hemelrycx ende aertrycx, Maria, sijne gebenedijden moeder, des heyligen Maghet, sinte Cathrinen ende voorts alle Godts heyligen ende in meringe Godts dienst, overmits die kercke tot Echtelt die tot noch toe onse carspele kercke geweest heeft, alsoo veer wech van onser capelle tot Isendoorn gelegen is."

Uit het bovenstaande kan de conclusie worden getrokken, dat de kerk in IJzendoorn aan de Heilige Catharina gewijd zou zijn en niet aan St. Jan de Doper, zoals andere schrijvers aangegeven hebben.

Verder wordt in deze oorkonde vermeld, dat Wolther van IJzendoorn en zijn voorvaders altijd de collators van de kapel zijn geweest. Het nieuwe kerspel viel samen met het gebied der heerlijkheid.

De kerk bezat in 1638 een vicarie van de HH. Ewald, Johannes en Mattheus, staande ter collatie van de heren en vrouwen van IJzendoorn uit het geslacht Pieck.

In 1598 zou de kerk aan de gereformeerden zijn overgegaan. In 1714 is de kerk hersteld, nadat zij ernstige stromschade had opgelopen. Ook in 1829 hebben restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden. De kerk is in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd door beschietingen; van het schip en het koor bleven slechts de wanden overeind. De toren, hoewel beschadigd en van zijn spits beroofd, is blijven staan. Onder leiding van ir. J.B. baron van Asbeck zijn kerk en toren in de jaren 1949-1955 hersteld.

In de jaren '80 kreeg de kerkelijke gemeente van IJzendoorn inhoudelijk ook een andere vorm, omdat de toenmalige kerkelijke gemeente en de zgn. "evangelisatie gemeente" uit het dorp samengingen.

Sinds 2004, na de kerkscheuring, maakt de gemeente van IJzendoorn deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland. De gemeente voelt zich echter nog steeds nauw verbonden met de Gereformeerde Bond.

Preek mee luisteren:

Actuele wijzigingen: Onder het kopje "Kerk" kunt u de Kerkklanken van juli-augustus lezen.
Het Protocol voor de kerkdiensten is geplaatst.

Onder het kopje 'Kerkdiensten' is het onderdeel 'Liturgie' toegevoegd. Hier vindt u de liturgie en de eventuele vragen bij de preek voor de komende kerkdiensten.

Voor wat betreft het beleid rondom de kerkdiensten houden we ons aan de regelgeving van onze overheid.
Een Protocol voor de werkwijze in de kerkdiensten  is geplaatst onder het kopje 'Kerk-Kerklanken'. Kerkgangers dienen zich dan ook aan dat protocol te houden. Neemt u vooraf goede kennis van dit protocol!
Vanaf Juli is het aantal kerkgangers verruimd al naar gelang de ruimte in het kerkgebouw.
De scriba verstuurt uitnodigingen waarop gereageerd kan worden, waarna u bevestiging van een plaats ontvangt.
Gasten die de zondag over in IJzendoorn zijn mogen zich ook bij de scriba aanmelden via de knop 'Contact'.
In de dienst wordt weer gezongen volgens de richtlijnen van de kerk en overheid, behalve op de achterste drie rijen, zodat er ook voldoende ruimte is voor mensen die het zingen nog te risicovol vinden.
Een klein deel van de gemeente zal nog thuis meeluisteren met de verkonding van het Woord van God en meebidden voor de gemeente en de nood in de wereld en de psalmen meezingen.
De Liturgie van de diensten kunt u ook vinden onder Kerk - Kerkklanken.

Zondag 13 september
In de morgendienst staat de dienst in het teken van voorbereiding op het Heilig Avondmaal. Bedenk dat we ons allemaal moeten voorbereiden om God te ontmoeten. De preek is uit psalm 84. Het gaat over erlangen naar God.
In de avonddienst een gezegende dienst met de gastpredikant gewenst.