18 februari: Gebedsbijeenkomst, 19.15 uur

3 maart: Bezinning Heilig Avondmaal, 20.00 uur

8 maart: Zingen na de dienst, 20.00 uur

Geschiedenis van de kerk

Geschiedenis van de Heilige Catharinakerk te IJzendoorn:

Eertijds bevond zich hier een onder Echteld staande kapel, die op 6 april 1384 door heer Wolter van IJzendoorn en diens zoon Willem, met toestemming van de proost van Oudmunster te Utrecht en heer Johan "cureyt t'Echteld" tot een zelfstandige parochie werd verheven.

De heer van IJzendoorn deed dit "tot euwelicker memorien ende gedachtenisse in die eere Godts, schepper hemelrycx ende aertrycx, Maria, sijne gebenedijden moeder, des heyligen Maghet, sinte Cathrinen ende voorts alle Godts heyligen ende in meringe Godts dienst, overmits die kercke tot Echtelt die tot noch toe onse carspele kercke geweest heeft, alsoo veer wech van onser capelle tot Isendoorn gelegen is."

Uit het bovenstaande kan de conclusie worden getrokken, dat de kerk in IJzendoorn aan de Heilige Catharina gewijd zou zijn en niet aan St. Jan de Doper, zoals andere schrijvers aangegeven hebben.

Verder wordt in deze oorkonde vermeld, dat Wolther van IJzendoorn en zijn voorvaders altijd de collators van de kapel zijn geweest. Het nieuwe kerspel viel samen met het gebied der heerlijkheid.

De kerk bezat in 1638 een vicarie van de HH. Ewald, Johannes en Mattheus, staande ter collatie van de heren en vrouwen van IJzendoorn uit het geslacht Pieck.

In 1598 zou de kerk aan de gereformeerden zijn overgegaan. In 1714 is de kerk hersteld, nadat zij ernstige stromschade had opgelopen. Ook in 1829 hebben restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden. De kerk is in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd door beschietingen; van het schip en het koor bleven slechts de wanden overeind. De toren, hoewel beschadigd en van zijn spits beroofd, is blijven staan. Onder leiding van ir. J.B. baron van Asbeck zijn kerk en toren in de jaren 1949-1955 hersteld.

In de jaren '80 kreeg de kerkelijke gemeente van IJzendoorn inhoudelijk ook een andere vorm, omdat de toenmalige kerkelijke gemeente en de zgn. "evangelisatie gemeente" uit het dorp samengingen.

Sinds 2004, na de kerkscheuring, maakt de gemeente van IJzendoorn deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland. De gemeente voelt zich echter nog steeds nauw verbonden met de Gereformeerde Bond.

Actuele wijzigingen: Onder het kopje "Kerk" kunt u de Kerkklanken van december lezen.

Zondag 1 Maart
In de morgendiensten van 1 en 8 Maart staan we stil bij de Heere Jezus als de goede Herder.
In de voorbereidingsdienst op het Heilig Avondmaal staan we stil bij Jezus roepstem en bij het beeld dat Hij de Deur is. Jezus is de Deur tot ons behoud en om weide te vinden, opdat zij leven en overvloed hebben.
Met de Avondmaalsdienst staan we stil bij de goede Herder, Die Zijn leven geeft voor de schapen.
De avonddienst 1 maart een gezegende dienst gewenst met de gastpredikant.