05 april, Huwelijksdienst Robin & Lotte 14.00 uur

28 april, Afsluiting winterwerk 10.00 uur

Zustergemeente

Over de zustergemeente:
Vanaf 2002 heeft onze gemeente contact met een Hongaarse gemeente in Roemenië. Biharszentjanos.   Santion is de Roemeense naam. Via stichting Hulp Oost Europa (HOE) zijn we met hen in contact gekomen.
Santion is gelegen net over de Hongaars- Roemeense grens, vlak bij de stad Oradea en telt ongeveer 1400 inwoners.  Het is een agrarische dorp, echt een plattelandsgemeente, veel inwoners hebben wat vee en verbouwen groente voor hun zelfvoorziening. De kerk telt ruim 1100 leden, waarvan ongeveer 100 -150 gemeenteleden de kerkdienst bezoeken. De plaatselijke predikant is ds. Csomay Arpad met zijn vrouw Piroska. Het contact verloopt voornamelijk via dit predikantsgezin.
Het is een actieve gemeente. Op zondag zijn er 2 diensten, de morgendienst in de kerk, de middagdienst in het verenigingsgebouw. Verder is er Bijbelstudie,catechisatie, zondagsschool,  jeugdvereniging,, vrouwenvereniging, koor en vakantie-Bijbelweek.

Doel van het contact:
Het geestelijke en persoonlijke contact staat voorop.
Zo wordt er in de kerk van IJzendoorn en Biharszentjanos voorbede voor elkaar gedaan.
Verder zijn de persoonlijke ontmoetingen heel belangrijk voor het contact. Een aantal malen zijn er werkgroepleden en gemeenteleden naar onze zustergemeente geweest. Ook zijn ds. Csomay Arpad en zijn vrouw Piroska samen met gemeenteleden en een jeugdgroep bij ons te gast geweest.
Daarnaast is er ook financiële ondersteuning.
Wij steunen hen in het diaconale werk onder de allerarmsten o.a.de winterhulp, hout voor de kachel, voedselpakketten ,medicijnen en wat er voor de eerste levensbehoeften nodig is, dat wordt door de diaconie ter plaatse ingekocht en verzorgd. Wij zamelen  het hele jaar door kleding en kleine thuiszorgmaterialen voor hen in, dit wordt eind november met een transport naar onze zustergemeente gebracht. Een deel van deze kleding is voor de allerarmsten en een groot deel  wordt verkocht en de opbrengst is voor de diaconie.
Verder sponsoren wij het zondagschoolblad Orömir en krijgen alle kinderen met Kerst een mooi christelijk boek. De jongelui van Santion helpen met de uitdeling daarvan.

Over de kerk:
Het kerkgebouw is inmiddels opgeknapt met eigen middelen. De burgelijke gemeente heeft een nieuw kerkdak gefinancieerd.
De twee nieuwe kachels konden geplaatst worden door het geld wat de Hervormde gemeente van IJzendoorn bij elkaar bracht door het houden van collecte en actie’s voor onze zustergemeente.

Acties:
Als werkgroep organiseren wij daarom ieder jaar acties om geld bij elkaar te brengen om dit allemaal mogelijk te maken.
- De actiedag wordt gehouden op de 1e zaterdag van september. Met een gezamenlijk ontbijt, een ballonnenwedstrijd, een sponsorloop, auto’s wassen, een volleybaltoernooi en allemaal gezellige activiteiten op een sportveld.
- Kleding inzamelen en kleine thuiszorgmaterialen. (transport voor de kerst naar Roemenië)
- Kinderboekenactie met de kerst.
- Gemeenteavond.
- Pinksterviering op de zaterdag voor Pinksteren in de kerk.
- Verhuur van de mega-sjoelbak.

Werkgroep:
Er is een actieve werkgroep ontstaan van 9 personen.

Rekeningnummer zustergemeente:
Giften zijn hartelijk welkom!
t.n.v. Diaconie Herv. Gemeente, inzake Zustergemeente Roemenië: ING bank; IBAN NL77 INGB 0004193108

Hier vindt u het programma voor de paasviering op tweede paasdag

Hier kunt u de paasviering van 2e paasdag terugkijken

Actuele wijzigingen: Onder het kopje 'Kerkdiensten' kunt u bij 'liturgie' de desbetreffende dienst meteen terugkijken door op de eronderstaande link te drukken. Onder 'Bij ons te gast' is 'Koffiedrinken' toegevoegd.
Onder het kopje 'Kringwerk' is 'Gebedskring' toegevoegd.

Hartelijk welkom in de diensten, ook wanneer u als gast de kerkdienst bijwoont.

Zondag 14 april
De morgendienst luisteren we naar het slot van het Johannesevangelie. Jezus spreekt daar op een nieuwsgierige vraag van Petrus over Johannes. Wat hij zegt over Johannes begrijpt Petrus niet. Hij krijgt een terechtwijzend antwoord. En ook een uitnodigend bevel.
In de avonddienst gaat het over de heiligmaking van mensen door de Heilige Geest. Dan lezen we een gedeelte uit een brief van Johannes.
En! na de avonddienst is er preekbespreking. Voor jong en oud!
Hieronder het stukje dat ik naar de jongeren stuurde:
Zoals jullie zondag hoorden houden we de preek bespreking over de morgenpreek waarin het over Johannes gaat. Over een persoon uit de Bijbel is voor sommigen eenvoudig.
Anderen hebben misschien meer met een thema. De avondpreek is uit de Ned. Geloofsbelijdenis art.24. Dat gaat over heiliging of heilig leven dat de Heiligg Geest in ons werkt door te geloven.
Naar beide preken dus goed luisteren.
Vragen om die zondagmiddag vast over na te denken volgen nog wel op de website bij de liturgie.
En... als je met een heel andere vraag komt, is er ruimte genoeg om daar ook op in te gaan
Allen hartelijk welkom in beide diensten.