31 januari: Ouderenmiddag om 14.00 uur

28 februari: Ouderenmiddag om 14.00 uur

Zustergemeente

Over de zustergemeente:
Vanaf 2002 heeft onze gemeente contact met een Hongaarse gemeente in Roemenië. Biharszentjanos.   Santion is de Roemeense naam. Via stichting Hulp Oost Europa (HOE) zijn we met hen in contact gekomen.
Santion is gelegen net over de Hongaars- Roemeense grens, vlak bij de stad Oradea en telt ongeveer 1400 inwoners.  Het is een agrarische dorp, echt een plattelandsgemeente, veel inwoners hebben wat vee en verbouwen groente voor hun zelfvoorziening. De kerk telt ruim 1100 leden, waarvan ongeveer 100 -150 gemeenteleden de kerkdienst bezoeken. De plaatselijke predikant is ds. Csomay Arpad met zijn vrouw Piroska. Het contact verloopt voornamelijk via dit predikantsgezin.
Het is een actieve gemeente. Op zondag zijn er 2 diensten, de morgendienst in de kerk, de middagdienst in het verenigingsgebouw. Verder is er Bijbelstudie,catechisatie, zondagsschool,  jeugdvereniging,, vrouwenvereniging, koor en vakantie-Bijbelweek.

Doel van het contact:
Het geestelijke en persoonlijke contact staat voorop.
Zo wordt er in de kerk van IJzendoorn en Biharszentjanos voorbede voor elkaar gedaan.
Verder zijn de persoonlijke ontmoetingen heel belangrijk voor het contact. Een aantal malen zijn er werkgroepleden en gemeenteleden naar onze zustergemeente geweest. Ook zijn ds. Csomay Arpad en zijn vrouw Piroska samen met gemeenteleden en een jeugdgroep bij ons te gast geweest.
Daarnaast is er ook financiële ondersteuning.
Wij steunen hen in het diaconale werk onder de allerarmsten o.a.de winterhulp, hout voor de kachel, voedselpakketten ,medicijnen en wat er voor de eerste levensbehoeften nodig is, dat wordt door de diaconie ter plaatse ingekocht en verzorgd. Wij zamelen  het hele jaar door kleding en kleine thuiszorgmaterialen voor hen in, dit wordt eind november met een transport naar onze zustergemeente gebracht. Een deel van deze kleding is voor de allerarmsten en een groot deel  wordt verkocht en de opbrengst is voor de diaconie.
Verder sponsoren wij het zondagschoolblad Orömir en krijgen alle kinderen met Kerst een mooi christelijk boek. De jongelui van Santion helpen met de uitdeling daarvan.

Over de kerk:
Het kerkgebouw is inmiddels opgeknapt met eigen middelen. De burgelijke gemeente heeft een nieuw kerkdak gefinancieerd.
De twee nieuwe kachels konden geplaatst worden door het geld wat de Hervormde gemeente van IJzendoorn bij elkaar bracht door het houden van collecte en actie’s voor onze zustergemeente.

Acties:
Als werkgroep organiseren wij daarom ieder jaar acties om geld bij elkaar te brengen om dit allemaal mogelijk te maken.
- De actiedag wordt gehouden op de 1e zaterdag van september. Met een gezamenlijk ontbijt, een ballonnenwedstrijd, een sponsorloop, auto’s wassen, een volleybaltoernooi en allemaal gezellige activiteiten op een sportveld.
- Kleding inzamelen en kleine thuiszorgmaterialen. (transport voor de kerst naar Roemenië)
- Kinderboekenactie met de kerst.
- Gemeenteavond.
- Pinksterviering op de zaterdag voor Pinksteren in de kerk.
- Verhuur van de mega-sjoelbak.

Werkgroep:
Er is een actieve werkgroep ontstaan van 9 personen.
Voorzitster: Mevr. L. van Rooijen Hommersom (0344-643074)
Secretaris: Dhr. J.C. Hak (0344-605785)

Rekeningnummer zustergemeente:
Giften zijn hartelijk welkom!
t.n.v. Diaconie Herv. Gemeente, inzake Zustergemeente Roemenië: ING bank; IBAN NL77 INGB 0004193108

Actuele wijzigingen: Onder het kopje "Kerk" kunt u de Kerkklanken van februari lezen.

Zondag 24 Februari
In de morgendienst is er bediening van het Heilig Avondmaal. 's Avonds dankzegging.
Uit Lukas 12:35-40 staan we stil bij de slaven, die zalig zijn als de heer hen wakend zal vinden. Hij zal hen aan tafel nodigen en bij hen komen om hen te dienen.
Uit Lukas 13:24 horen we dat het geloofsleven door Jezus genoemd wordt: 'strijd om binnen te gaan door de nauwe poort.' Is dat dankzegging en nabetrachting? Ja, want we loven daarin God als we opmerken wat Hij voor die strijd in het geloof allemaal geeft.
Blijft u 's morgens niet weg als u denkt dat het Heilig Avondmaal niet voor u is. Want God wil u wel geven en versterken door Zijn Woord en sacrament. Zie Zijn genade en kom door het geloof schuldbelijdend en toch vrijmoedig en verlangend tot Hem.
Blijft u 's avonds niet weg, want het geeft toch een al te ondankbare houding tegenover God als u denkt dat voor u geen dankzegging en nabetrachting nodig is. Kom met dankzegging tot Hem.

Bijbeltekst: "Het volk, dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien". (Jesaja 9: 1a)